kanelbullensdag imorgon! :)
man måste ju äta kanelbullar imorgon, det är ju sjukt gott :)
kanske blir att baka imorgon, elr så blir
det att åka ner till kondis och handla!
Du behöver:
Deg:
-
25 g jäst för söta degar
-
75 g smör eller margarin
-
2 ½ dl mjölk
-
½ dl strösocker
-
1 krm salt
-
1 tsk malen kardemumma
-
ca 7 dl vetemjöl
Fyllning:
-
50 g margarin eller smör
-
½ dl strösocker
-
1 tsk kanel
Pensling:
-
1 ägg
Garnering:
-
pärlsocker
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.
Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.
Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och kanel.
Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter.
Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader i 10-12 minuter.